Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Shqyrtoje aktin polemik të bitkoinës salvadorane të vitit 2021
#1
Pranimi i bitkoinës salvadorane ka qenë gjithmonë një nga historitë më të mëdha në industrinë e kriptimit në 2021.
Në konferencën e bitkoinës 2021: Miami u mbajt në qershor këtë vit, Presidenti i El Salvadorit naib bukler (nayib bukele) njoftoi se së shpejti do të pranojë bitkoinën si tender ligjor. Kjo lajm mori duartrokitje të ngrohta nga pjesëmarrësit në Majami. Në të njëjtën kohë, ajo tërhoqi gjithashtu vlerësim të lartë nga mbështetësit e bitkoinës të tillë si Michael Seller dhe Peter McCormack në Twitter. Megjithatë, kjo ngjarje që shkaktoi debatin global të nxehtë nuk ishte aq e lehtë, duke përfshirë disa organizata ndërkombëtare dhe ekonomistë Duke përfshirë shumë njerëz që jetojnë në El Salvador, ata nuk janë aq entuziastë.
Pas muajsh polemike, ligji i bitkoinës i El Salvadorit hyri në fuqi më 7 shtator.
Institucionet financiare janë zëvendësues financiarë që shkelën privatësinë.
Por në El Salvador, bitkoina ka kaluar një transformim pa precedent - duke u bërë tenderi ligjor i një vendi.
Në një video të paraqitur në konferencën e bitkoinës 2021, presidenti Bukler tha: "javën e ardhshme, do t'i paraqes një projekt-ligj kongresit për të bërë tenderin ligjor të bitkoinës."
Megjithë masat e pa precedent të marra, veprimi i Buklerit në fakt mbështetet në zhvillimin e "skriptit" të bitkoinës dhe është dizajnuar si një masë e mbrojtjes kombëtare të inflacionit në El Salvador. El Salvador është një nga pak vendet që përdorin dollarin e SHBA si tender ligjor, si shumë mbështetës të bitkoinëve, bukler pendohet për faktin se dollari i SHBA është i aftë inflacionit. Fatkeqësisht, në qoftë se Shtetet e Bashkuara ndjekin politikat ekonomike që çojnë në inflacion, salvadoranët mund të shohin vetëm rënien e pasurive të tyre. Meqë bitkoina konsiderohet si një pasuri për të mbrojtur kundër inflacionit, ajo është bërë tenderi i ri ligjor i El Salvador it.
Përveç kësaj, shumë banorë salvadoranë mbështeten shumë në dorëzime nga kinezët e jashtëm, duke llogaritur 20% të prodhimit të brendshëm bruto të vendit (PKB). Më tepër se 2 milion salvadoranë jetojnë jashtë territorit të vendit, por ata gjithmonë kanë mbajtur lidhje të ngushta me qytetin e tyre të lindjes, me më tepër se 4 miliardë dollarë të dorëzuar në vend çdo vit.
Ekspatratët zakonisht dërgojnë dorëzime në Kinë nëpërmjet një banke apo një furnizuesi tjetër të shërbimeve financiare, por këta ndërmjetësues mund të shtyjnë koston e dorëzimeve ndërkufitare. Për shembull, në qoftë se dikush dërgon 1000 dollarë nga Shtetet e Bashkuara përsëri në El Salvador, edhe nën flamurin e "pagesës zero trajtimi" të normës së shkëmbimit, klientët mund të përballen me pagesa nga të dy palët e bank ës.
Një avantazh i bitkoinës apo çfarëdo monedhe kripto është se ajo nuk mbështetet në asnjë ndërmjetës. Prandaj, për El Salvadorin, një vend më të varfër dhe individët që duan të shmangin akuza të tilla, bitkoina mund të jetë më tërheqëse.
Teknologjia e kriptimit mund të nxisë përfshirjen financiare në një shkallë të madhe, e cila është provuar gjithashtu në El Salvador. Më pak se 30% e Salvadoranëve kanë llogari bankare, por në javë pasi ligji i bitkoinëve hyri në fuqi dhe u lëshua portofoli chivo, më shumë njerëz kanë portofole bitkoinë sesa llogari bankare.
Strike, një nga zhvilluesit më të hershëm të portofolit dhe rrjetit të vetëtimës kryesor të bitkoinës në botë, shprehu vlerësim për nismën e El Salvadorit. Në të njëjtën ditë që Bukleri njoftoi lajmin, CEO Jack mallers tha: "sot bota po përmirësohet dhe njerëzimi ka bërë një hap në lirinë dhe përfshirjen financiare."
JPMorgan Chase, një bank ë investimi, beson se nisma nuk vlen të festohet: "është e qartë me rëndësi të madhe për vendin, por është e vështirë të shohësh ndonjë përfitim ekonomik konkret lidhur me miratimin e bitkoinës si një form ë të dytë ligjore tender."
The strike wallet, launched in El Salvador in March and widely used, is also controversial, Transmetimi kryesor Në Shtetet e Bashkuara, shërbimi i transferimit të fondeve duhet të marrë një liçensë në çdo shtet brenda fushës së operacionit, por Zap, kompania prindërore pas portofolit, nuk e bëri këtë. Sipas sondazhit, Zap nuk mori një liçensë për të operuar në shumicën e shteteve në Shtetet e Bashkuara dhe mori vetëm një liçensë transferimi të monedhës në 17 shtete, që do të thotë përdorimi i grevës Shumë transferime të koduara të dërguara në El Salvador mund të jenë të paligjshme.
Vetëm muajin e kaluar, Banka e Anglisë shprehu shqetësim rreth El Salvadorit. Andrew Bailey, guvernator i Bank ës së Anglisë, tha se ajo që e bëri atë "më të shqetësuar" rreth përqafimit të bitkoinës nga El Salvador ishte "nëse shtetasit e vendit kuptojnë natyrën dhe volatilitetin e bitkoinës".
Megjithatë, sipas shfaqjes së shtatë muajve të fundit, banorët e El Salvador it e kuptojnë bitkoinën por nuk duan t'i imponojnë atë si tender ligjor.
Mosmarrëveshje vendase
Në El Salvador, futja e aktit të bitkoinës dhe chivo zyrtar i portofolit të tij është larg nga lundrimi i thjeshtë. Me futjen e bitkoinës, Bukleri vendosi vendin e tij në qendër të "diskutimit global mbi të ardhmen e monedhës".
Portofoli Chivo është një portofol kombëtar dixhital lëshuar nga qeveria salvadoriane në 7 shtator për të zbatuar aktin e bitkoinës. Prandaj, El Salvador premton se përdoruesit e portofolit chivo që shkarkojnë dhe autentikohen do të marrin një shpërblim bitkoinë prej 30 $. Kjo bëri portofolin zyrtar salvadoran më shumë se 2 milion përdorues në një muaj.
Baize raportoi në një artikull të mëparshëm të titulluar "hakerët synuan leshin e 30 dollarëve bitkoinë të El Salvadorit" se disa hakerë vodhën informacionin e identitetit të banorëve të El Salvadorit dhe aktivizuan portofolin e lidhur me identitetin e tyre për të marrë një shpërblim prej 30 dollarësh bitkoinë. Sipas përshkrimit të uebsajtit zyrtar të portofolit chivo, për të regjistruar një llogari portofoli, ju duhet të skanoni përpara dhe prapa licenës s ë shoferit të makinës së një individ dhe pastaj të kryeni njohjen fytyrore për të kontrolluar identitetin e regjistruesit. Megjithatë, një përdorues i YouTube në El Salvador verifikoi në faqe se ai mashtroi njohjen e fytyrës duke përdorur vetëm një "poster filmi" apo një gotë uji, duke e bërë llogarinë të regjistruar me sukses, gjë që vërtetoi se sistemi kishte defekte.
Vetëm këtë muaj, një përdorues i Twitter-it, alias El comisonado tha se kishte mbledhur më shumë se 50 shembuj bitkoinë të humbur nga portofoli Chivo. "Unë nuk mendoj se portofoli shivo është i sigurt. Askush nuk mund ta verifikojë atë sepse kodi nuk është burim i hapur. Sot, pak njerëz përdorin shivo sepse shumë njerëz nuk e dinë se si funksionon," tha ai
Megjithatë, ankesat e më shumë salvadoranëve nuk kanë asgjë të bëjnë me teknologjinë, por në supozimin se shteti detyron përdorimin e bitkoinës. Bukler tha në gusht se nëse Salvadoranët nuk duan, nuk duhet t ë përdorin bitkoinë. "Po nëse dikush nuk do t ë përdorë bitkoinën? Asgjë, mos shkarko portofolin [chivo] dhe vazhdo jetën tënde normale."
Por kjo nuk është rasti, sepse kjo është në kundërshtim me artikullin 7 të aktit të bitkoinës, që thotë: "kur kushdo që merr mallra apo shërbime paguan bitkoinën bizneseve, çdo njësi ekonomike (biznes) duhet të pranojë bitkoinën si pagesë." Pra bitkoini nuk është me vështirësi për bizneset lokale.
Në këtë kontekst, disa përfaqësues të sindikatave, bizneseve dhe studentëve u nisën shumë herë në rrugë për të protestuar dhe kërkuar anullimin e ligjit të bitkoinës. Some people hold placards that say "we don't want bitcoin". Protestuesit ekstremë kanë ndezur zjarr edhe ATM bitcoin.
Përveç kësaj, një numër anketash tregojnë se shumica e madhe e Salvadoranëve mendojnë se fatura e bitkoinës është një ide e keqe. Sipas një studimi të komanduar nga Qendra e Kërkimit për shtetësinë (CEC) e Universitetit të Gavidisë (UFG) në Francisko, tre të katërtat (77%) e studentëve të kolegjit në universitetin lokal të kryeqytetit të El Salvador it besojnë se miratimi i buklebitit nuk është "shumë i mençur" apo "fare i mençur", vetëm 12.9% e quajnë at ë një masë "e mençur" dhe 6.5% e quajnë atë "shumë i mençur".
Deri tani, këto përpjekje nuk kanë patur shumë ndikim: flamuri i bitkoinës s ë Buklerit nuk është tronditur.
"Qyteti Bitcoin" i propozuar
Muajin e kaluar, Bukleri njoftoi se El Salvador do të ndërtojë një "qytet bitkoini". Ai krahasoi "qytetin e bitkoinës" me qytetin e themeluar nga Aleksandri i madhi i Maqedonisë, i cili do të përjashtohet nga taksa e të ardhurave, taksa e pronës dhe taksa e fitimeve kapitale.
"Qyteti i parë i bitkoinës" në botë do të jetë i rrumbullakët, si një monedhë, vendosur midis dy qyteteve të El Salvadorit - La Union dhe concagua, kryeqytetit të provincës s ë La Union.
Ka një vullkan me të njëjtin emër në qytetin Konçagua. Ka zona aktive të ventilimit vulkanik në dy majat kryesore të vullkanit, por nuk ka asnjë histori të konfirmuar shpërthimi. Sipas përshkrimit të Bukkerit, qeveria ka në plan të ndërtojë një centralë energjitike pranë vullkanit për të siguruar energji për "qytetin e bitkoinëve" dhe shfrytëzimin e bitkoinës.
Qyteti do të bëhet një metropoli e pjekur me shërbime banore, komerciale, restaurante, aeroport, port dhe hekurudhe, Është vlerësuar se kostoja e infrastrukturës publike do të jetë rreth 300000 bitkoina (rreth 17.7 miliard $). Qyteti do të përjashtohet nga taksa e të ardhurave, taksa e pronës dhe taksa të tjera dhe e vetmja taksa do të jetë 10% taksa e vlerës së shtuar. Një pjesë e taksës së vlerës së shtuar do të financojë obligacionet e lëshuara për ndërtimin e qytetit dhe pjesa tjetër do të përdoret për ndërtimin urban dhe shërbimet.
Përveç kësaj, El Salvador do të fillojë financimin nga 2022 dhe do të lëshojë grupin e parë botëror të obligacioneve sovrane bitkoina - "obligacione vulkanike".
Samson mow, kryeoficeri i strategjisë i bllokstromit, një furnizues i teknologjisë së bllokkatit, tha se "bonot vulkanike" 10-vjeçare të para do të vlejnë 1 miliard $, mbështetur nga bitkoina me një normë kuponi prej 6.5%. Pas një periudhe pesë-vjeçare mbylljeje, El Salvador do të fillojë të shesë disa bitkoina të përdorura për të financuar bonot për të siguruar "kupona shtesë" për investitorët Mund të përfundohet se vlera e bitkoinës do të vazhdojë të rritet fort. Në të njëjtën kohë, Samson beson se këto plane do ta bëjnë El Salvador in një "qendër financiare botërore" dhe "Singapor në Amerikën Latine" dhe shpreson se vende të tjera mund të ndjekin përshtatjen.
Fondues, ai është një nga Salvadoranët që publikisht kundërshton zbatimin e veprimit të bitkoinës. Gomez ka marrë pjesë në disa forume dhe videokonferenca dhe ka paraqitur në hollësi defektet dhe rreziqet që ai beson në ligjin e bitkoinës të El Salvadorit. Gomez është gjithashtu i famshëm për zbulimin e detajeve kyçe të portofolit chivo.
Sipas raportit të medias lokale La Prensa grafica, Policia e seksionit të taktikës operacionale të El Salvadorit (ekvivalente me policinë e posaçme) u përpoq të konfiskojë kompjuterin e Gomez gjatë arrestimit. Pak pas arrestimit të tij, Gomez u transferua në seksionin e krimit të posaçëm të Departamentit Kombëtar të Hetimit Qendror. Policia tha se Gomez ishte nën hetim për shkak të "e-maileve të rreme të dërguara në përdoruesit e ndryshëm të bankave llogaritë e të Po. Salvadoran authorities are trying to access Gomez's mobile phones and computers.
Sipas një deklarate nga avokati i Gomezit Otto Flores, policia e liroi atë disa orë më vonë. "Ai u arrestua" pa një urdhër gjyqësor.
Një tjetër kritik, Hoze Miguel Vivanco, tha pa mëshirë në Twitter: "çfarë do të ndodhë më pas? Në qoftë se ne e marrim historinë e Venezuelës si udhërrëfyes: cenzurën e lajmeve, kufizimet ndaj shoqërisë civile, pandëshkimin total për shkeljen e të drejtave të njeriut, arrestimin e kundërshtarëve dhe mashtrimin zgjedhor."
BTC.
Cila është strategjia e blerjes s ë bitcoinit të presidentit? Kjo është, më shumë se një herë nëpërmjet "gjuetit të marrëveshjeve" për të reaguar në rënien e çmimit të bitkoinës. Për shembull, Buchler bleu 150 BTC, 420 BTC dhe 100 BTC respektivisht në shtator, tetor dhe nëntor.
Por kjo është një arsye tjetër për të vënë në dyshim transparencën. Deri tani, Bukleri nuk ka njoftuar se kush kontrollon çelësin privat të portofolit të bitkoinës të qeverisë - një problem serioz duke patur parasysh faktin se bitkoina e El Salvadorit është shtuar në ministrinë e financave.
Nolvia Serrano, drejtorja e biznesit e bank ës bllokuese në El Salvador, një bankë e decentralizuar, beson se: "Ka shumë gjëra që nuk janë zbuluar. Për shembull, kush mban çelësin privat t ë këtyre bitcoineve? Përveç kësaj, ne nuk e dimë se cili është standarti për blerjen e bitcoineve. Nuk mund të ketë gabime në transparencë. Ne duhet të mbetemi transparent ë sepse komuniteti i kriptimit kujdeset për këto parime."
përmbledhje
Për qeverinë salvadorane dhe pjesëmarrësit e veprimtarisë ekonomike lokale, eksperimenti i bitkoinës nuk është i lehtë, ka ende shumë probleme për të zgjidhur dhe suksesi i bitkoinës në El Salvador mbetet për të parë. Ndërkohë, vende të tjera në Amerikën Latine po i kushtojnë vëmendje të ngushtë situatës në El Salvador dhe politikanët kanë filluar të nxisin faturën e tyre të bitkoinës / kriptomonedhës. Gjithsesi, të gjithë kanë një gjë të përbashkët: shumë larg nga Perëndia dhe shumë afër Amerikës.
Megjithatë, fakti që El Salvador pranon bitkoinën si një mjet zyrtar pagese është në të vërtetë fillimi i marshimit masiv të teknologjisë së bllokkatit dhe teknologjisë së kriptimit. Frekvenca në rritje e banorëve në El Salvador duke përdorur rrjetin e vetëtimës konfirmon gjithashtu shkallën aktuale të rrjetit të vetëtimës. Duke pritur me shpresë për të ardhmen, teknologjia e rrjetit të dritës pritet të marrë një nivel më të lartë në komunikimin në kohë reale, mbrojtjen e sigurisë kapitale dhe privatësisë, në mënyrë që të sjellë më shumë skenarë përdorimi për bitkoinën.
Këshilla për rrezikun:
Sipas njoftimit mbi parandalimin e mëtejshëm dhe trajtimin me rrezikun e spekullimit të tregtisë virtuale të monedhave të lëshuar nga banka qendrore dhe departamente të tjera, përmbajtja e këtij artikulli përdoret vetëm për ndarjen e informacionit dhe nuk nxit dhe miraton asnjë veprim dhe sjellje investimesh. Lexuesit kërkohen të respektojnë strikt ligjet dhe rregullat e rajonit të tyre dhe të mos marrin pjesë në asnjë sjellje financiare të paligjshme.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)